Reflektioner: Filma med systemkamera

Dagens digitala systemkameror (DSLR) ger en fantastisk bild även vid videoinspelning och idag arbetar många reklamfilmare med den nu väletablerade Canon 7D.

Vi var nyfikna på hur denna teknik fungerar rent praktiskt, och om vi skulle kunna använda oss av den i våra produktioner. Vi blev helt enkelt tvungna att känna och klämma lite på prylarna! I vårt testandet provade vi filmning såväl handhållet som från axelrigg och steadicam, där vi snabbt insåg att handhållet inte är ett alternativ.

Det korta skärpedjupet tilltalar oss visuellt men ger också stora utmaningar vad gäller handhavande, speciellt vid scener där kameran rör sig. Det räcker att avståndet mellan kameran och objektet ändras med ett fåtal centimeter så känns objektet oskarpt. Detta gjorde skärpan ruskigt svårhanterad, framförallt i våra tester på steadicam (vilket kan vara svårt nog redan med våra vanliga HD-kameror). Man kan givetvis förenkla arbetet genom att jobba med längre skärpedjup, men det förtar lite av effekten med att använda DSLR.

Givetvis finns tillbehör att köpa för skärpeinställning mm, men det blir ett mer ”filmaktigt” sätt att jobba. Även ljudsidan kräver nya arbetssätt. Istället för att bara koppla in alla mikrofoner direkt i kameran, måste vi hantera ljudinspelningen helt separat och i efterhand synkronisera ljudet med bilden.

Trots utmaningarna har vi en spännande framtid att vänta och för den som lär sig arbetssättet för filmning med systemkameror finns mycket godis att hämta. Lyckat resultat kräver dock en hel del av användaren, och helt klart är att denna teknik inte lämpar sig lika bra för dokumentärt arbete.

/Johan
BloggNyheter